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lunedì 6 aprile 2020

LA CASSOEULA, al me paes.
Incöö vori fa la cassöla,
sföj la verza, tiri via i frasch 
püsee dür, par i galin,
meti a bagn,i pusee tenar,
un bicerin da grapa ai verz,
vün par me, meti insema custin e cudiga,
dal purscel, la padela sul fög 
tut i savur che ga vöran 
e cominci a cös. 
La stanza la se riempienis de vapur
e da udur, i vedar sa impanan. 
Intant che la verza la buj adasi adasi, 
prepari ul pariö, par la pulenta,
ma toca aduperà quel növ,
parché quel vecc l’è inscì consciaa 
ch’el al lasi lì tacca sù 
insema ai alter ca specian ur Magnaan.
Urmai l'è sira, pizi ul ciar, 
föra de la finestra, 
un merlo al canta, la serenada al so amur
comincia a fà freschin 
ma mi son sara in cà al cald, 
in mezz i udor, 
da la cazöla che urmai 
l'è prunta da mangià.

LA CASSOEULA al mio paese.
Oggi voglio fare la cassoeula,
sfoglio la verza, elimino le foglie
più dure, per darle alle galline, 
metto a bagno le più tenere,
un bicchierino di grappa sulle verze,
e uno per me.
Aggiungo costine e cotenna del maiale,
tutti i sapori che servono,
metto la padella sul fuoco,
e inizio la cottura.
La stanza si riempie di vapori
e odori, si appannano i vetri.
Mentre la verza bolle piano piano,
preparo la polenta,
devo usare la pentola quella nuova,
perché la vecchia è lì appesa
al muro in attesa dello stagnino.
E giunta la sera, 
fuori dalla finestra un merlo
canta la serenata al suo amore.
Fuori fa freschino,
ma io sono in casa al caldo,
in mezzo agli odori, della cassoeula 
che è oramai pronta da mangiare.







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